De Schilder

Erik Blok schildert sinds zijn jeugdjaren die hij doorbracht op de rand van Salland en Twente. Hij schilderde in de eerste jaren landschappen op glas en paneel. Hij volgde zijn eerste schilderlessen aan de volksuniversiteit toen hij 15 jaar oud was. Daarna volgde hij enkele jaren schilderlessen bij Dinant in Rijssen. Na zijn verhuizing in 1984 naar Lelystad sloot hij zich aan bij de LAK in Lelystad en ontwikkelde zijn schildertechniek verder.
 
Expressionistisch
Erik schildert op een expressionistische manier zijn landschappen. Zijn schilderijen zijn zonder overbodige details geschilderd. De sfeer en de emotie van het moment weet hij op een pakkende manier vast te leggen. Het landschap is voor hem een vast uitgangspunt. Sinds een jaar of 10 heeft hij zijn werkveld voor een deel verlegd van Nederland naar Frankrijk. In de Dordogne heeft hij zijn schilderatelier in een boerderij uit de 18de eeuw in een klein dorpje vlakbij Brantôme. De vergezichten, de kronkelende riviertjes in prachtige glooiende dalen en de enorme hoeveelheid kastelen en kasteelboerderijen zijn voor hem een grote inspiratiebron. Zijn kleurgebruik is hierdoor verder beïnvloed. Koele en warme kleuren wisselt hij af.
Landschappen
Erik is een gepassioneerd landschapsschilder. Erik schildert met acryl op doek in allerlei formaten, maar altijd met een grootse penseelstreek. Zijn manier van schilderen is losjes en zonder overbodige details.
 
Buitenlucht
Erik heeft een voorkeur voor het schilderen in de buitenlucht, maar soms schildert hij gewoon aan de keukentafel of in zijn atelier. In de Dordogne is hij vaak op zoek naar net die ene mooie plek. Vaak keert hij weer terug naar eerder geschilderde plekjes om het landschap op een net andere manier vast te leggen. Het vroege voorjaar en de late herfst zijn bij hem favoriete seizoenen om door het landschap te dwalen. De bomen zijn dan kaal en het landschap geeft zijn geheimen prijs. Later keert hij dan terug met schildersezel, verf en doek om het landschap vast te leggen. De op locatie gemaakte schilderijen worden in zijn atelier vervolmaakt. Ook maakt hij schetsen in aquarel die hij in Nederland gebruikt voor zijn schilderijen.